Diferența dintre bit (b) și byte (B) pentru lațimea de bandă

De multe ori suntem întrebați de către clienti dacă lațimea de bandă a internetului pe care o dețin este suficientă pentru activitațile profesionale.

Este normal să doresti o lațime de bandă cât mai mare pentru traficul online, cine nu-și dorește acest lucru?

Este greșit ca utilizatori ai internetului prin cablu sau mobil, să ne raportam la ultimile oferte tehnologice ale furnizorilor de internet. Tot timpul vor oferi cele mai atrăgătoare pachete cu lațimi de bandă din ce în ce mai mari.

Atât persoanele juridice cît și persoanele fizice aplică pentru noile abonamente pentru ca au un preț rezonabil fără a le afecta bugetul. Problema apare în momentul în care prin serviciul de consultanță IT află că pentru a beneficia maxim de lățimea de bandă oferită de către furnizorul de internet trebuie să-și actualizeze linia de echipamente hardware (router, switch, placă de rețea, calculator, etc)

Pentru a lămuri lucrurile vă vom oferi câteva explicații simple despre unitățile de măsură utilizate pe calculator.

bit-ul este cea mai mică unitate de măsură din industria tehnologică.

Un Byte (octet) = 8 biti.

Aceste două unități de masură sunt adesea confundate atunci când sunt scrise prescurtat. Pentru a elimina această confuzie bit-ul va fi întotdeauna notat cu b (mic) iar Byte-ul cu B (mare).

Vom lua ca unitate de măsură pentru stocare de date Byte-ul.

1 kilobyte (kB) = 1024 bits

1 megabyte (MB) = 1024 kilobytes (kB)

1 gigabyte (GB) = 1024 megabytes (MB)

1 terrabyte (TB) = 1024 gigabytes (GB)

Pentru conexiuni la internet bit-ul va fi unitatea de măsură utilizată: b, Kb, Mb, Gb. Uzual viteza dvs. de internet va fi exprimată în Mb pe secundă (Mb/s sau Mbps).

Dacă furnizorul de internet vă oferă în pachet lațime de bandă maximă de 100 Mbps și placa dvs. de rețea are rata de transfer de 100 Mbps atunci viteza de transfer în bytes va fi de 12.5 MBps.

Ex.: 100 Mbps : 8 bytes = 12.5 MBps

Placa de rețea trebuie să suporte rate de transfer cel puțin egale cu rata de transfer a furnizorului de internet

Dacă furnizorul de internet vă oferă în pachet o lățime de bandă maximă de 200 Mbps și placa dvs. de rețea are rata de transfer de 100 Mbps atunci viteza de transfer în bytes va fi tot de 12.5 MBps. Pentru a beneficia de viteză de transfer maximă oferită de furnizor … de 25 MBps, placa de rețea va trebui actualizată cu alta care să îndeplinească cerințele tehnice.

Pentru o rată de transfer oferită de furnizorul de internet de 1000 Mbps, unde sistemul informatic este depăsit tehnologic vor fi necesare investiții considerabile pentru a beneficia de aceste performanțe.

O placă de rețea cu rata de transfer de 100 Mbps oferă maxim 12.5 MBps.

Ex.: 12.5 MBps * 60 secunde = 750 MB de date * 60 minute = 45.000 MB de date, aproximativ 37 GB de date transferate într-o oră; la o rată de transfer constantă, undeva la 2 zile ar fi nevoie de un nou hard disk de 1 TB pentru a putea stoca toate informațiile transferate printr-o placă de retea de 100 Mbps.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *